Zingiber officinale neboli zázvor lékařský lidé znají a využívají tisíce let. Domovem této metr a půl vysoké zahřívající rostliny, kvetoucí krásnými květy je tropická oblast jihovýchodní Asie.
Trvalá rostlina, libující si v teplém prostředí, je pěstována hlavně pro své oddenky – kořen, který jako koření dává pokrmům sladkým i slaným ostrou, palčivou, citronovou až pryskyřicovou, ničím nenahraditelnou chuť i aroma. Účinnými látkami jsou v kořenu obsažené silice (borneol, citral), fenoly, alkaloidy, sliz, dále obsahuje gingerol, vitamíny, minerální látky. Zázvor tak zahrnuje více jak 600 látek, díky nimž působí antisepticky, analgeticky, je silným antioxidantem, podporuje imunitu, je využíván při onkologických léčbách, jako afrodiziakum, je vysoce účinný i při mnoha dalších potížích a nemocech.
Je známo, že zázvor patří mezi vytrvalé rostliny. Jeho vegetační cyklus trvá devět měsíců, ovšem doba sklizně nastává již po pětiměsíčním růstu, tehdy je zázvor měkký a ne moc silný. Sklízí se ručně. Nejlépe se mu daří v oblastech, kde je úrodná půda a vlhké, tropické podnebí. Velmi kvalitní zázvor je dovážen z Jamajky, dále se pěstuje v Indii, Číně, na Jávě v Indonésii, v západní Africe a karibských oblastech.
Přesto, že jeho pěstování v Evropě není tak běžné, můžeme si ho vypěstovat i doma nebo ve skleníku z řízků, připravených z čerstvých oddenků s rašícími pupeny. Sázet ho lze na jaře, avšak žádá si dostatek vláhy, dobře zpracovanou a vyživenou půdu, vysoké teploty bez výkyvů. Na podzim již nezaléváme a nepřihnojujeme, sklízíme oddenky vhodné k užití či zpracování. Dobu vhodnou pro sklizeň poznáme podle sesychajícího oddenku, přičemž část kořene s pupenem lze využít k dalšímu pěstování.
Sušený a strouhaný zázvor je jedinečným kořením, které přispívá převážně ke stravitelnosti pokrmů, ale je používán i jako originální dochucovadlo při pečení či výrobě limonád. Nejčastěji se však užívá kořen zázvoru syrový a to ke žvýkání, dále nastrouhaný, a právě takto je vynikajícím lékem, podávaným zvláště při nemocích z nachlazení. Kromě různých elixírů a čajů se ze zázvoru vyrábějí různé oleje, tinktury, sirupy, odvary a dokonce i zázvorové pivo či víno. Na paměti je však třeba mít, že jeho konzumace není neomezená. I tady platí, že všeho moc škodí.