Cizrnové curry se zázvorem a rýží

zázvor

Cizrnové curry se zázvorem a rýží

14. 8. 2017  

Zázvor je vedle svých léčivých účinků také skvělým přírodním dochucovadlem a pokrmu dodá pikantní šmrnc. Neobejde se bez něj například curry, které lze ale různě obměňovat. Zkuste například nakombinovat zeleninu s cizrnou, díky které je výsledné jídlo nutričně vyvážené. 

 Budeme potřebovat (na 4 porce):
 

  • 1 střední cibuli
  • 2 stroužky česneku 
  • půl střední cukety 
  • půl lilku 
  • několik růžiček brokolice 
  • hrnek sušené cizrny (namočit a uvařit) nebo 1 plechovku již předvařené cizrny
  • 5 lžic červené čočky 
  • cca půl plechovky (200ml) kokosového mléka 
  • šťávu z jednoho citronu 
  • cca 3 cm nastrouhaného zázvoru 
  • hrnek rajčatového pyré 
  • půl lžíce olivového oleje 
  • minimálně lžičku kurkumy, drceného sušeného koriandru, drceného kmínu a chilli v jakékoli podobě dle chuti  

 Postup:

Nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a rajčatové pyré rozmixujeme do hladké směsi.
Na velké pánvi na oleji restujeme pár sekund jen koření, poté přidáme rajčatovou směs. Necháme povařit asi 2 minuty a přidáme čočku a kokosové mléko. Vaříme, dokud není čočka měkká, přidáme zbytek zeleniny a opět povaříme do měkka.
Cizrnu smícháme s citronovou šťávou a přimícháme ke zbytku směsi. Podle potřeby taky můžeme ještě dochutit.
Curry podáváme s rýží nebo s indickým chlebem.