fresh organic healthy ginger shot juice and root

zázvor

Zázvorová šťáva

11. 11. 2015  

Čerstvý, kandovaný, případně sušený zázvor zná skoro každý. Co ale zázvorovou šťávu? K získání jednoho litru zázvorové šťávy je potřeba čtyř kilogramů čerstvého šťavnatého zázvoru. Výsledek stojí za to.

Kdo si zkoušel doma zázvorovou šťávu vyrobit sám tak ví, co udělají vlákna zázvoru s odšťavňovačem.  Co si budeme povídat, méně kvalitní odšťavňovač se může lehce poškodit. I proto je dobře, že se u nás začíná zázvorová šťáva objevovat na trhu.

Kvalitní šťáva ze zázvoru se vyrábí výhradně odšťavněním omytých neloupaných oddenků. Díky tomu se nesnižuje obsah gingerinu, protože právě ve slupce a pod ní je ho nejvíce. Pravá šťáva je opravdu jen z odšťavněného čerstvého šťavnatého zázvoru. Není ze žádných koncentrátů, macerátů nebo dokonce vyvařených oddenků zázvoru. Zázvorovou šťávou ale není ani vedlejší produkt, který vzniká při kandování zázvoru.

 

Tekutý zázvor

Zázvorová šťáva je úžasná v tom, že má člověk pořád po ruce sílu čerstvého zázvoru.  V mžiku si můžete z jedné polévkové lžíce udělat v zimě silný zahřívající čaj. V létě pro změnu osvěžující limonádu a přitom pár kapkami dochutit zavařované marmelády a ovoce.

Šťáva ze zázvoru má široké uplatnění při vaření. V indické a asijské kuchyni, při přípravě dresinků, salátů, smoothie, sushi… Zkrátka všude tam, kam se dává čerstvý, nakládaný nebo sušený zázvor. Tento perfektní životabudič ráno probere, během dne povzbudí a večer uklidní a navíc podporuje trávení.

U nás to není ještě častý jev, ale v zahraničí si barmani svou práci při míchání nápojů zjednodušují používáním zázvorové šťávy. A mimochodem. Mohl by k nám dorazit i zvyk, že v restauraci se k čaji kromě citronu a cukru donese i malinký džbáneček se zázvorovou šťávou. Taková maličkost v člověku okamžitě vyvolá pocit tepla domova a laskavosti. Možná, že se toho brzy taky dočkáme…